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MEMORANDUM 

TREASURY ISSUES SERIES OF NOTICES LIBERALIZING  
TREATMENT OF NET OPERATING LOSSES AND OTHER  

TAX ATTRIBUTES OF FINANCIAL INSTITUTIONS 

In General 

Section 382 of the Internal Revenue Code of 1986 (the “Code”) restricts the use of net operating 
loss carryforwards and other tax attributes such as recognized built-in losses if a loss corporation 
undergoes an ownership change.  In broad terms, an ownership change is a 50 percentage point or 
greater change in the ownership of the value of the equity of a company, measured by comparing 
the percentage of stock (by value) owned by each “5-percent shareholder” to the lowest percentage 
owned by such shareholder during the preceding three-year period.  The determination of whether 
an ownership change has occurred is made at various times referred to as “testing dates.”  

In a series of Notices issued beginning in early September, the Internal Revenue Service (the “IRS”) 
announced that it will amend applicable Treasury Regulations to ameliorate the effect of certain 
equity investments in financial institutions by the United States Department of the Treasury (the 
“Treasury”) and others.  These changes either prevent or postpone an ownership change (the trigger 
for application of Section 382) or, in cases in which a change has occurred, liberalize the 
restrictions on use of net operating losses or items such as bad debt deductions that might otherwise 
have been limited by Section 382.  Also, the IRS most recently clarified in Notice 2008-101 that 
amounts furnished to a financial institution pursuant to the Troubled Asset Relief Program 
(“TARP”) will not be treated as the provision of “Federal financial assistance” within the meaning 
of section 597 of the Code (which assistance is generally taxable).  In each case, the regulations to 
be promulgated will be retroactive to the date of the Notice, or in the case of the Notice addressing 
section 597, the rule set forth will be applicable until contrary guidance is adopted.   

Notices 2008-76 and 2008-84 

In Notices 2008-76 and 2008-84, the IRS stated that a “testing date” does not occur when the 
United States acquires a controlling interest in the loss corporation.  The absence of  a “testing date” 
prevents an ownership change from occurring.  The earlier Notice was apparently directed at the 
takeovers of Fannie Mae and Freddie Mac, in which the Treasury was issued preferred stock and 
warrants with a nominal exercise price to acquire approximately 80% of the outstanding stock, but 
the later Notice expands the concept to apply to any acquisition of a controlling interest by the 
United States government.  However, the latter ruling adds that “the loss corporation will be 
required to determine whether there is a testing date and, if so, whether there has been an ownership 
change for purposes of section 382, on any date as of the close of which the United States does not 
directly or indirectly own a more-than-50-percent interest in the loss corporation.”  Accordingly, the 
United States (and any minority shareholders that may exist) will not be able to transfer the benefit 
of this exemption from Section 382 to a third-party purchaser.   
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Notice 2008-100 

In Notice 2008-100,  the IRS addressed the implications of the Treasury’s acquisition of minority 
interests in financial institutions under the Capital Purchase Program (the “CPP”) pursuant to the 
Emergency Economic Stabilization Act of 2008.  Under this program, the Treasury intends to 
purchase $125 billion of equity in nine large banks, including Goldman Sachs, Citigroup, Morgan 
Stanley and JPMorgan Chase, among others, and will also invest a like sum in smaller banks.  
Under this Notice, the preferred stock to be purchased by the Treasury is treated as preferred stock 
satisfying the requirements of Section 1504(a)(4) of the Code, and therefore is not treated as 
outstanding stock for purposes of determining whether a Section 382 ownership change has 
occurred.  In addition, any warrants granted to the Treasury are not deemed exercised, and common 
stock issued to the Treasury is not treated as increasing ownership of the Treasury for any 
ownership change computation.  However, such common stock is treated as outstanding for 
purposes of diluting the ownership of other shareholders, thereby permitting more stock to be issued 
to a new investor without causing an ownership change.  In addition, if and when such common 
stock held by the Treasury is redeemed, all ownership change computations will be made as if such 
stock had never been issued, providing a possible incentive to the loss corporation not to redeem the 
stock (because the redemption would reverse the dilutive effect of the Treasury stock on other stock 
issuances).  Lastly, stock issued to the Treasury will not be treated as having been issued as part of a 
tax avoidance plan.  Absent this last holding, any such contribution would be excluded when 
computing the equity value of the loss corporation, thereby reducing the loss corporation’s annual 
limit on tax attribute use if an ownership change does occur. 

Notice 2008-78 

This treatment of equity contributions as increasing equity values was made applicable in more 
general circumstances in Notice 2008-78. Under Section 382(l)(1) of the Code, all capital 
contributions made within two years of an ownership change are presumed to have a principal tax 
avoidance purpose and are not taken into account in determining the equity value of the loss 
corporation, except to the extent provided in Treasury Regulations -- and prior to this Notice no 
such Regulations were issued or proposed since the 1986 enactment of Section 382.  Under the 
Notice, whether a capital contribution is part of a tax avoidance plan is “determined based on all the 
facts and circumstances, unless the contribution is described in one of the [specified] safe harbors” 
or the bankruptcy exception in 382(l)(6) applies.  This new general rule and safe harbors apply to all 
types of corporations, not only financial institutions. 

Safe harbors. 

A capital contribution will not be considered part of a plan if - 

(a) the contribution is made by a person who is neither a controlling shareholder (determined 
immediately before the contribution) nor a related party; no more than 20% of the total value of the 
loss corporation's outstanding stock is issued in connection with the contribution; there was no 
agreement, understanding, arrangement, or substantial negotiations at the time of the contribution 
regarding a transaction that would result in an ownership change; and the ownership change occurs 
more than six months after the contribution.  
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(b) the contribution is made by a related party but no more than 10% of the total value of the loss 
corporation's stock is issued in connection with the contribution, or the contribution is made by a 
person other than a related party, and in either case there was no agreement, understanding, 
arrangement, or substantial negotiations at the time of the contribution regarding a transaction that 
would result in an ownership change; and the ownership change occurs more than one year after the 
contribution.  

(c) subject to certain restrictions, the contribution is made in exchange for stock issued in 
connection with the performance of services, or stock acquired by a retirement plan.  

(d) the contribution is received on the formation of a loss corporation (not accompanied by the 
incorporation of assets with a net unrealized built in loss) or it is received before the first year from 
which there is a carryforward of a net operating loss, capital loss, excess credit or excess foreign 
taxes (or in which a net unrealized built-in loss arose). 

Notice 2008-83 

Even if an ownership change does occur, under Notice 2008-83, bad debt deductions and additions 
to bad debt reserves will not be treated as built-in losses or deductions attributable to periods prior 
to the ownership change, and the loss corporation will be able to use such deductions free of the 
restrictions of Section 382.  Under Section 382(h), the limits of Section 382 apply not only to net 
operating loss carryforwards but also to “recognized built-in losses.”  Notwithstanding the fairly 
compelling argument that bad debt deductions with respect to loans that have already declined in 
value should be treated as “built-in losses,” the Notice provides that they shall not be treated as 
such.    

* * * * * * * * * * * * * * * 

If you have any questions concerning the foregoing or would like additional information, please 
contact Henry M. Cohn (212-728-8209, hcohn@willkie.com), Richard L. Reinhold (212-728-8292, 
rreinhold@willkie.com), Amanda L. Granacher (212-728-8860, agranacher@willkie.com), or the 
attorney with whom you regularly work. 

Willkie Farr & Gallagher LLP is headquartered at 787 Seventh Avenue, New York, NY 10019-
6099.  Our telephone number is (212) 728-8000 and our facsimile number is (212) 728-8111.  Our 
website is located at www.willkie.com. 

October 20, 2008 

IRS Circular 230 disclosure: 

To ensure compliance with requirements imposed by the Internal Revenue Service, we inform you that any U.S. tax advice contained 
in this communication (including any attachments) is not intended or written to be used, and cannot be used, for the purpose of (i) 
avoiding penalties under the Internal Revenue Code or (ii) promoting, marketing or recommending to another party any transaction 
or matter addressed herein.   
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