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REGISTERED INVESTMENT COMPANIES:  FUTURES MARGIN AND  
THIRD-PARTY CUSTODIAL ACCOUNTS 

Commodity Futures Trading Commission Staff announced on May 5, 2005, that, subject to a 
limited exception, registered investment companies (“RICs”) may no longer employ third-party 
custodial or safekeeping accounts to hold futures margin.  The change was effected by an 
amendment to Financial and Segregation Interpretation No. 10 and will take effect nine months 
after notice of the amendment is published in the Federal Register.  The use of third-party 
custodial accounts generally will be prohibited, except in the case where a RIC or its adviser is 
affiliated with the futures commission merchant (“FCM”) carrying the RIC’s account.  FCMs 
that permit their RIC customers to use third-party accounts outside of the exception will be in 
violation of Commodity Exchange Act (“CEA”) requirements with respect to the segregation of 
customer funds.  

Futures margin is the good faith deposit required to maintain a position in futures and options on 
futures contracts under the CEA.  The CEA’s futures margin deposit and segregation 
requirements are designed to protect futures customers as well as the markets by ensuring that 
sufficient assets are available to satisfy futures contract obligations.  CFTC rules require each 
FCM to report daily to its designated self-regulatory organization the amount of funds on deposit 
in customer segregated accounts.  An FCM may not use the funds of one customer to satisfy the 
margin requirement of another customer.   

CFTC Staff adopted Interpretation 10 in 1984 to facilitate access to the futures markets by RICs 
consistent with SEC requirements.  At that time, SEC rules required RIC assets to be held by a 
bank, a member of a national securities exchange or a national securities depository.  
Consequently, Interpretation 10 permitted the use of third-party custodial accounts.  In 1996, the 
SEC adopted Rule 17f-6, which permits, but does not require, a RIC to deposit futures margin 
directly with an FCM, provided that the FCM is not an affiliated person of the RIC or an 
affiliated person of such affiliated person.  The RIC’s adviser is an affiliated person under the 
Investment Company Act of 1940.  Current Interpretation 10 requires the FCM to authorize any 
withdrawals from a third-party custodial account.  Despite that requirement, CFTC Staff noted, 
there have been documented instances of withdrawals from such accounts without the FCM’s 
permission.  Transfers made without the knowledge of the FCM result in errors in reporting of 
customer funds on deposit, as well as in undermargined accounts, which could harm other FCM 
customers and the market itself.   As a result, CFTC Staff determined to amend Interpretation 10 
generally to prohibit the use of third-party custodial accounts. 

The following conditions apply to the limited circumstance in which a third-party custodial 
account is permitted.  CFTC Staff stated that this exception will exist only as long as the SEC 
prohibits RICs from depositing futures margin with affiliated FCMs. 
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1. The custodial account must be maintained in the name of the FCM for 
the benefit of the customer.  The account may not be maintained in the 
name of the RIC or its adviser. 

2. The FCM must have an unfettered ability to liquidate open positions in 
a futures account that goes into deficit or becomes undermargined. 

3. The FCM must be able to withdraw funds from the custodial account 
without interference from the customer.   

4. The customer (and its fiduciary) may access the funds in the custodial 
account only through the FCM. 

5. Custodial accounts will be considered subject to the customary 
provision in a futures customer account agreement that all property in 
the account or held on behalf of the customer is pledged to the FCM 
and is subject to a security interest in the FCM’s favor to secure any 
indebtedness at any time owed by the customer to the FCM. 

6. A third-party custodian may not be an affiliate or a fiduciary of the 
customer.  This means that a RIC may not maintain a custodial 
account at a bank with which it has other relationships that make the 
bank an affiliate or fiduciary of the RIC. 

* * * * * * * * * * * * * * * 

If you have any questions regarding this memorandum, please contact Rita M. Molesworth at 
(212) 728-8727, Emily M. Zeigler at (212) 728-8284, Rose F. DiMartino at (212) 728-8215, 
Burton M. Leibert at (212) 728-8238, Daniel Schloendorn at (212) 728-8265, Benjamin Haskin 
at (202) 303-1124, or the attorney with whom you regularly work. 

Willkie Farr & Gallagher LLP is headquartered at 787 Seventh Avenue, New York, NY 10019-
6099.  Our telephone number is (212) 728-8000, and our facsimile number is (212) 728-8111.  
Our website is located at www.willkie.com. 

May 9, 2005 

Copyright © 2005 by Willkie Farr & Gallagher LLP.  

All Rights Reserved.  This memorandum may not be reproduced or disseminated in any form without the express permission of 
Willkie Farr & Gallagher LLP.  This memorandum is provided for news and information purposes only and does not constitute 
legal advice or an invitation to an attorney-client relationship.  While every effort has been made to ensure the accuracy of the 
information contained herein, Willkie Farr & Gallagher LLP does not guarantee such accuracy and cannot be held liable for any 
errors in or any reliance upon this information. 


