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An entity can qualify as a real estate investment trust (a “REIT”) for federal income tax 
purposes only if at least 95 percent of the gross income of the entity is of certain specified 
classes, including rent.  Amounts paid to the REIT qualify as “rent” only if a number of 
requirements are satisfied.  If services are provided to tenants of the REIT, and such 
services are not customarily provided to tenants of properties of that class in the 
geographical area, subject to a de minimis exception, ALL rent received with respect to 
the property during the year will not qualify as “rent” unless the services are rendered 
either by a “taxable REIT subsidiary” (a “TRS”) or by an independent contractor (an 
“IK”) but only if the REIT does not receive or derive income from the IK. 

In a recently published Ruling, Revenue Ruling 2003-86, the IRS considered a situation 
where various noncustomary services had been provided to tenants of a REIT by a TRS 
owned by the REIT and other noncustomary services had been provided by an IK.  The 
TRS and IK formed a 50-50 partnership to perform the services previously rendered by 
the TRS and the IK individually.  Tenants contracted directly with and compensated the 
TRS and the IK prior to formation of the partnership, and contracted with the partnership 
after its formation. 

The IRS ruled that this arrangement would not cause the rent to be disqualified.  
Apparently the IRS was willing to look through the partnership, reasoning that if the 
services in question could be performed individually by the TRS and the IK, they could 
be performed by a partnership consisting of such entities. 

The Ruling notes that the REIT may indirectly receive income from the partnership, since 
50 percent of the income of the partnership will be allocated to the TRS, and the TRS 
may pay dividends to the REIT.  The Ruling considers the possible application of Section 
856(d)(7)(A) of the Internal Revenue Code of 1986 (the “Code”), which provides that 
amounts received directly or indirectly by a REIT for services furnished or rendered to 
tenants constitute impermissible tenant service income.  The Ruling does not conclude 
that the partnership qualifies as an IK from which the REIT does not derive income and 
so does not apply the exception for IKs.  Rather, the Ruling concludes that the services 
provided by the partnership are treated as provided by the TRS to the extent of the TRS’s 
50 percent interest in the partnership, and then applies the exception in Section 
856(d)(7)(C)(i) of the Code for services furnished or rendered through a TRS. 
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The Ruling assumes as a fact that Tenants contracted directly with and compensated the 
TRS and the IK, i.e., the services were not provided under lease, with the REIT 
contracting with and paying the partnership to perform the services, but the Ruling does 
not indicate the significance of this fact.  This is consistent with the approach of the IRS 
in two private letter rulings, LTR 200234054 and LTR 200327048.  Both of these private 
letter rulings apply Treasury Regulation Section 1.856-4(b)(5)(i), which states that: 

To the extent that services (other than those customarily furnished or rendered in 
connection with the rental of real property) are rendered to the tenants of the 
property by the independent contractor, the cost of the services must be borne by 
the independent contractor, a separate charge must be made for the services, the 
amount of the separate charge must be received and retained by the independent 
contractor, and the independent contractor must be adequately compensated for 
the services. 

It appears to be the view of the IRS that noncustomary services must not only be 
performed by a TRS or an IK from which the REIT derives no income, but that the 
requirements of Treasury Regulation Section 1.856-4(b)(5)(i) must be met, most notably 
that the TRS or the IK must bill and collect an arm’s-length separate charge for the 
services.  Thus, the cost of the noncustomary services may not simply be incorporated 
into the lease and added into the rent charged, in the view of the IRS, notwithstanding the 
exception in Section 856(d)(7)(C)(i) for services performed by a TRS or an IK.   

In a separate Revenue Procedure, 2003-66, the IRS set forth conditions in which rent paid 
to a REIT by partnership joint ventures of the type described above will be treated as 
qualifying rent.  Section 856(d)(2)(B) generally provides that amounts received by a 
REIT will not qualify as rent if the REIT owns 10 percent or more of the entity paying 
the rent.  Section 856(d)(8)(A) creates an exception to the preceding rule and provides 
that amounts paid to a REIT by a TRS shall not be excluded from rents from real 
property by reason of Section 856(d)(2)(B) if at least 90 percent of the leased space of the 
property is rented to persons other than TRSs of the REIT and related parties described in 
Section 856(d)(2)(B), but only to the extent that the amounts paid to the REIT by the 
TRS as rents from real property are substantially comparable to such rents paid for 
comparable space by the other tenants of the REIT’s property.   

Revenue Procedure 2003-66 simply applies Section 856(d)(8)(A) to the TRS joint 
venture fact pattern.  The Revenue Procedure provides that the IRS will treat rents from 
such a joint venture as qualifying rents if two requirements are met.  First, the rents must 
be substantially comparable to rents paid by the other tenants of the REIT’s property for 
comparable space.  Second, at least 90 percent of the leased space of the REIT’s property 
must be rented to persons other than (i) TRSs of the REIT or (ii) certain related parties 
(including TRS joint ventures). 
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Please call Henry M. Cohn at (212) 728-8209 or Richard L. Reinhold at (212) 728-8292 
if you have any questions concerning this memo. 

Willkie Farr & Gallagher is headquartered at 787 Seventh Avenue, New York, NY  
10019.  Our telephone number is (212) 728-8000, and our facsimile number is (212) 728-
8111.  Our website is located at www.willkie.com. 

 

July 22, 2003 

 

Copyright © 2003 by Willkie Farr & Gallagher.  

All Rights Reserved.  This memorandum may not be reproduced or disseminated in any form without the express 
permission of Willkie Farr & Gallagher.  This memorandum is provided for news and information purposes only and 
does not constitute legal advice or an invitation to an attorney-client relationship.  While every effort has been made to 
ensure the accuracy of the information contained herein, Willkie Farr & Gallagher does not guarantee such accuracy 
and cannot be held liable for any errors in or any reliance upon this information. 


